Oorpijn bij vliegen

Oorpijn bij vliegen

Het is voor mensen die vliegen een bekend fenomeen: een verminderd gehoor of oorpijn tijdens het stijgen en dalen. Het is een vervelend gevoel, maar gelukkig ook makkelijk op te lossen en te voorkomen. In dit artikel leggen we u uit hoe het komt en wat u er aan kunt doen.

Luchtdruk tijdens het vliegen

Een vliegtuig is een drukcabine. De luchtdruk wordt hierin kunstmatig gereguleerd omdat de luchtdruk buiten het vliegtuig op grotere hoogte te laag is voor mensen om in te overleven. De druk in de cabine op kruishoogte blijft echter wel iets lager dan wat we gewend zijn wanneer we met onze voeten aan de grond staan.

Tijdens het stijgen

Wanneer het vliegtuig stijgt wordt de druk in de cabine geleidelijk minder. Dit heeft tot gevolg dat er achter het trommelvlies overdruk ontstaat. Het trommelvlies wordt hierdoor naar buiten gedrukt en kan minder goed functioneren, wat leidt tot een dof gevoel in het oor of oorpijn. De overdruk in het oor kan worden opgevangen door de buis van Eustachius, die loopt van het middenoor naar de keel-neusholte en werkt als een soort ventiel. Hier kan de lucht door ontsnappen en zo wordt de druk binnen en buiten het oor weer gelijk.

Tijdens het dalen

Bij het dalen van het vliegtuig gaat het precies andersom: de druk in de cabine wordt geleidelijk hoger en er ontstaat onderdruk in het middenoor. Het trommelvlies wordt hierdoor naar binnen gedrukt en kan net als bij overdruk minder goed functioneren, wat tevens leidt tot een verminderd gehoor of oorpijn. Om de druk weer gelijk te krijgen moet er in dit geval lucht door de buis van Eustachius naar binnen. Dit is vaak lastiger dan naar buiten, waardoor relatief meer mensen juist bij het dalen deze hoorproblemen ervaren.

Wat kan ik doen aan oorpijn tijdens het vliegen?

Wat er gebeurt is heel normaal en in de meeste gevallen ongevaarlijk. Het is vooral onprettig. Er zijn twee praktische oplossingen wanneer u een verminderd gehoor of oorpijn bij het vliegen ervaart:

Slikken, kauwen of gapen

Wanneer u slikt, kauwt of gaapt opent de buis van Eustachius zich. Zodoende wordt het verschil in druk tussen de omgeving (de cabine) en het middenoor opgelost. U kunt dit herhalen naarmate het vliegtuig verder stijgt of daalt. Iets eten of drinken of het kauwen op kauwgom kan helpen.

De oren klaren

Als slikken, kauwen of gapen niet helpt kunt u proberen de oren te klaren. Dit heet met een mooi woord ook wel de Valsalva Manoeuvre. U houdt hierbij uw neus en mond dicht en ‘ademt uit’. Hierdoor wordt de druk in de neus-keelholte verhoogd en als gevolg opent de buis van Eustachius zich even, waardoor het verschil in druk binnen en buiten het oor weer gelijk wordt. Doe dit wel altijd met beleid en zonder al te hard hard te persen.

Vliegen met verkoudheid

Wanneer u last heeft van een lichte verkoudheid kan een neusspray of neusdruppels helpen om de buis van Eustachius open te houden. Het is verstandig om hier enkele dagen van tevoren mee te beginnen. Bij een ernstige verkoudheid of allergie, zoals hooikoorts, kan vliegen leiden tot hevige oorpijn en zelfs gehoorschade. Wij adviseren dan om liever niet te vliegen.

Oorpijn tijdens het vliegen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende soorten drukregulerende gehoorbeschermers op de markt die ervoor zorgen dat de druk in de gehoorgang geleidelijker verandert, waardoor u minder last heeft van de effecten van de drukveranderingen. Ze hebben ook nog eens het extra voordeel dat ze de onprettige geluiden in het vliegtuig (motoren, huilende baby’s) dempen.

Universele gehoorbescherming voor vliegen

In onze webshop vindt u verschillende varianten drukregulerende oordoppen.

Drukregulerende oordoppen op maat

Het is ook mogelijk om uw gehoorbescherming op maat te laten maken. Wij gieten de oordoppen dan naar uw oren en voorzien deze van een drukregulerend filter. Dit filter kan ook uitgewisseld worden met bijvoorbeeld een muziekfilter of een filter geschikt voor motorrijden. Deze vorm van gehoorbescherming is dus multifunctioneel en zit als gegoten!

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of persoonlijk advies nodig? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag aan de perfecte hooroplossing. U kunt ons bereiken via ons contactformulier, vragen@horendgoed.nl of op 075 20 25 203.