Woordenboek Header

In de wereld van de hoorzorg kom je veel terminologie en jargon tegen. We snappen dat u het soms allemaal even niet meer begrijpt. Daarom hebben we dit woordenboek gemaakt, waarin u de belangrijkste termen kunt terugvinden en we uitleggen wat ze betekenen.

A

Audiogram

Woordenboek - Audiogram

Een audiogram is de uitslag van uw hoortest. Deze grafiek zet de frequenties in hertz (Hz) af tegen de benodigde geluidsintensiteit in decibel (dB) om de toon te horen. Zo kunnen we bepalen waar en hoeveel last u heeft van gehoorverlies.

D

Decibel (dB)

Decibel, vaak afgekort tot dB, is een indexwaarde voor de grootte van een geluidsniveau. Heel simpel gezegd: meer decibel betekent een harder geluid.

H

Hertz (Hz)

Hertz, vaak afgekort als Hz, is de eenheid van frequentie ofwel het aantal trillingen van geluid per seconde. 1 Hz staat gelijk aan 1 trilling per seconde. Hoe hoger het aantal hertz, hoe hoger de toon. Een gezond oor neemt tonen tussen de 20 en 20.000 Hz waar.

O

Otoplastiek

Woordenboek - Otoplastiek

Een otoplastiek is niets anders dan gehoorbescherming op maat. Otoplastieken worden speciaal naar de oren van de klant gegoten voor de perfecte pasvorm.

Otoscoop

Woordenboek - Otoscoop

Een otoscoop is een medisch instrument waarmee de audicien uw gehoorgang en trommelvlies kan inspecteren. De audicien kijkt hiermee in uw oren.

S

SNR

Woordenboek - SNR

SNR staat voor Single Number Rating en geeft de mate van demping van gehoorbescherming aan. 25 dB SNR betekent dat u van het omgevingsgeluid 25 dB mag ‘aftrekken’.