onderhoud

Het is belangrijk om uw hoortoestel te onderhouden. Dit voorkomt defecten aan het hoortoestel. Een defect kan komen door vocht, stof, vuil en oorsmeer. Natuurlijk kan een defect ook ontstaan door slijtage.

Hoe vaak moet een hoortoestel onderhouden worden?

Dit hangt af van hoe u het hoortoestel gebruikt. Werkt u in een stoffige ruimte of transpireert u snel? Dan is wat extra aandacht aan uw hoortoestellen besteden geen overbodige luxe. Wij raden aan om na gebruik, dus iedere dag, het hoortoestel eenvoudig te reinigen. Als u dat doet, dan kan het groot onderhoud door uw audicien gedaan worden! We adviseren om hiervoor eens per 3 maanden langs te gaan. Bij Horend Goed kan dit zonder afspraak. Heeft u het hoortoestel ook bij Horend Goed aangeschaft? Dan is het onderhoud wat wij voor u doen gratis. Ook een huisbezoek voor onderhoud of een bijstelling, brengt geen kosten met zich mee.

Hoe moet mijn hoortoestel goed onderhouden worden?

Dit is afhankelijk van het model hoortoestel dat u heeft. Bekijk welk model u heeft en lees dan even onze tips!

Algemeen onderhoud

Voor ieder model hoortoestel is het belangrijk dat ze droog bewaard worden! Bij voorkeur in een droogsysteem zodat het vocht er goed uitgetrokken kan worden. Bent u ontstekingsgevoelig? Dan adviseren we een droogsysteem met UV. Door gebruik te maken van UV worden bacteriën en schimmels tot 99% gedood.

Achter het oor hoortoestel met oorstukje

Het klassieke hoortoestel achter het oor met een gewone slang. Deze slang is de bevestiging tussen het hoortoestel en het oorstukje. Bij dit model is het belangrijk dat het oorstukje goed gereinigd wordt. Het oorstukje met slangetje mag los gemaakt worden van het hoortoestel (let even op als u 2 hoortoestellen heeft dat u links en rechts uit elkaar houdt!) Het oorstukje kunt u met een bruistablet in warm water plaatsen. Laat dit 20 minuten inwerken en spoel ze daarna goed met warm water af. Na het afspoelen goed drogen met een droge zachte doek en het geluidskanaal door blazen met een blaasbalg of een bus met lucht. Het droog blazen is erg belangrijk, want als er water in het systeem blijft zitten, zullen de hoortoestellen het niet meer doen. Plaats het hoortoestel weer op het juiste oorstukje. Het slangetje zal ongeveer 3 maanden mee gaan. Dit kunt u zelf vervangen of vragen aan uw audicien. Het hoortoestel hoeft u alleen op te poetsen met een doekje.

Achter het oor hoortoestel met thintube met dome

Hoortoestellen met een thintube met dome kunnen vrij snel verstopt raken door bijvoorbeeld oorsmeer. Dit komt omdat de ingang van een thintube veel smaller is dan van bijvoorbeeld een gewoon oorstukje. Goed poetsen is dus het advies! Na ieder gebruik haalt u even een vochtig doekje over de dome heen. Wij adviseren één keer per week de thintube van het hoortoestel af te halen en inclusief dome met warm water te reinigen (en indien tot uw beschikking met bruistablet.) Na 20 minuten kunt u de thintube met dome goed afspoelen en doorblazen. Wij adviseren hiervoor een bus met lucht te gebruiken, zodat deze met enige kracht het vuil en water kan wegblazen.

Er zijn ook ragertjes of reinigingsdraden verkrijgbaar wat het reinigen zonder water ook mogelijk maakt. Echter werkt dit niet bacterie en schimmeldodend. U kunt er ook voor kiezen om de thintube met dome te vervangen. Dit adviseren wij om éénmaal in de drie maanden te doen.

Achter het oor hoortoestel met thintube en oorstukje

Door de kleine ingang van een thintube blijkt dat dit model snel verstopt raakt. Wij adviseren om een bus met lucht en reinigingsdraden in huis te halen! Na elk gebruik haalt u een doekje over het oorstukje heen en één keer in de week haalt u de thintube met het oorstukje van het hoortoestel en reinigt deze met warm water en bruistabletten (20 minuten). Na het bruisen goed schoonspoelen met warm water. Daarna alles goed drogen met een droge zachte doek. Ontluchtingsgaatje even droog blazen met een blaasbalg of bus met lucht. Daarna kan de thintube weer bevestigd worden op het hoortoestel.

Is de thintube snel verstopt? Haal dan de thintube van het hoortoestel af en haal een reinigingsdraad door het kanaal! Binnen één minuut heeft u weer gehoor!

Het hoortoestel zelf alleen met een doekje oppoetsen.

Achter het oor hoortoestel met luidspreker en dome 

Hoortoestellen met een luidspreker (ook wel RIC hoortoestel of LIHO hoortoestel genoemd) mogen niet in contact komen met water. De dome kunt u van de luidspreker af halen en reinigen met een doekje of een reinigingsspray met borsteltje. Altijd de dome weer droog op de luidspreker zetten.

Vaak zitten er in de luidspreker een filter geplaatst. Deze kan verstopt raken met oorsmeer. Dit merkt u als u minder geluid te horen krijgt of als hij het helemaal niet meer doet. Heeft u zelf filters, dan kunt u die vaak eenvoudig vervangen. Uw audicien heeft u verteld hoe. Heeft u geen filters? Ga dan even naar uw audicien. Bij Horend Goed kunt u zonder afspraak terecht.

Het hoortoestel en luidspreker kunt u reinigen met reinigingsdoekjes.

Achter het oor hoortoestel met luidspreker en oorstukje

Na gebruik een doekje halen over het hele systeem. Begin bij het hoortoestel en eindig bij het oorstukje. Heeft u minder of geen geluid, dan kan het zijn dat het filter verstopt zit. Kunt u zelf filters vervangen, dan heeft uw audicien filters en instructies meegegeven. Heeft u geen filters? Ga dan even langs uw audicien. In veel gevallen kunnen de oorstukjes niet van de luidsprekers afgehaald worden!

Kunnen bij u wel de oorstukjes van de luidsprekers af? Dan kunt u de oorstukjes reinigen als echte oorstukjes, met een bruistablet en na 20 minuten goed afspoelen! Twijfelt u of ze er af kunnen? Vraag dan even advies bij de audicien.

In het oor hoortoestel (maat werk)

In het oor hoortoestellen zijn klein! En ze vragen iedere dag een beetje aandacht van u. Haal er een doekje overheen en bekijk de filters goed. Filter verstopt? Vervang ze dan tijdig zodat er geen oorsmeer in het hoortoestel terecht kan komen. Het ontluchtingskanaal kunt u goed doorhalen met een reinigingsdraad. Zit het ontluchtingskanaal verstopt dan kunt u dit merken aan een verstopt gevoel tijdens bijvoorbeeld het praten. In het oor hoortoestellen zijn over het algemeen ook wat gevoeliger voor vocht. Wij adviseren om een droogsysteem (indien nodig met UV) te gebruiken.

In het oor hoortoestel (universeel) 

Universele in het oor hoortoestellen hebben een dome, net als hoortoestellen met een luidspreker. Deze dome moet vervangen worden, ongeveer éénmaal per 3 maanden. Zorg er iedere dag voor dat er een doekje over het hoortoestel gaat en dat u goed bekijkt of het filter niet verstopt zit. Vervang het filter tijdig. Bij veel universele in het oor hoortoestellen zit het filter onder de dome.