We spreken van slechthorendheid wanneer er een gehoorverlies van 35 dB op het beste oor wordt vastgesteld. Dit is tevens de drempel om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een gehoorapparaat. Bij stabiele slechthorendheid blijft het gehoorverlies hetzelfde, en blijft iemand dus zijn hele leven even slecht horen. Bij progressieve slechthorendheid gaat iemand steeds slechter horen, en mogelijk hoort hij of zij uiteindelijk helemaal niets meer. Dit is bijvoorbeeld meestal het geval bij ouderdomsdoofheid.

Oorzaken van slechthorendheid

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor een verminderd gehoor:

  • cerumenprop, otitis media acuta, otitis media met effusie, otitis externa, chronische otitis media, barotrauma;
  • ouderdomsdoofheid (presbyacusis);
  • lawaaislechthorendheid;
  • gebruik van ototoxische geneesmiddelen;
  • ziekte van Ménière (aanvallen van draaiduizeligheid en oorsuizen);
  • otosclerose;
  • cholesteatoom;
  • acousticusneurinoom;
  • plotseling (eenzijdig) gehoorverlies.

Ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid, ook wel presbyacusis, is de meest voorkomende oorzaak van een verslechterd gehoor. Naarmate de leeftijd vordert slijten de haarcellen in het binnenoor wat gehoorverlies tot gevolg heeft. Dit gebeurt al vanaf het 30e levensjaar, maar wordt doorgaans pas merkbaar vanaf het 50e levensjaar. Ouderdomsdoofheid gaat geleidelijk en is veelal progressief, wat betekent dat het gehoor langzaamaan steeds slechter wordt. Ouderdomsdoofheid is eigenlijk een vorm van lawaaidoofheid, het wordt beïnvloedt door de hoeveelheid en sterkte van het geluid waaraan we in ons leven worden blootgesteld. Gelukkig zijn er diverse tips om deze effecten te verminderen.

Slechter horen op het werk

Wie minder goed hoort, kan problemen ervaren op het werk. Het functioneren kan beïnvloed worden door vermoeidheid, omgevingslawaai, mindere spraakverstaanbaarheid en het niet herkennen van geluiden. Dit heeft een grote impact op de communicatie en veiligheid, en geldt voor naar schatting 200.000 werkenden in ons land. De GGMD voor Doven en Slechthorenden biedt hiervoor loopbaanbegeleiding. Wanneer het gaat om het voorkomen van gehoorschade is de werkgever soms verplicht gehoorbescherming beschikbaar te stellen. U leest hier meer over op de pagina preventie.

Oplossingen

Voorkomen is beter dan genezen of compenseren. Vooral bij lawaaislechthorendheid zijn er diverse maatregelen die u kunt nemen. Mocht u desondanks een verminderd gehoor ervaren, dan kunt u uw oren gratis bij ons laten testen. U kunt hiervoor hier een afspraak maken.

Compare Products
No products were added to compare list
Return to Shop
Plaatshouder
Product
0 customer review
7,95
Horend Goed Los filter Premium DM 25dB zwart
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 20dB wit
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 15dB blauw
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 10dB Ocean
0 customer review
72,99
Plaatshouder
Product
0 customer review
99,99
Bernafon T-cap zwart
0 customer review
15,99
Bernafon o-cap beige
0 customer review
18,99
Phonak M receiver 4.0 2R
0 customer review
29,99
Humantechnik oplaadstation voor LPU-1 A-4976-0 / A-4977-0
0 customer review
79,99