Of het nu gaat om gehoorbescherming op het werk, tijdens een concert, tijdens het slapen of tijdens het zwemmen, er zijn vele soorten gehoorbeschermers verkrijgbaar. Voor iedere situatie bestaat een passende oplossing. De juiste preventie kan zowel tijdelijke als permanente gehoorschade voorkomen.

Gehoorbescherming op het werk

Vanaf 80 dB is de werkgever verplicht gehoorbescherming beschikbaar te stellen. Hiervoor zijn diverse opties. Welke er gebruikt wordt is afhankelijk van de situatie.

  • Gehoorkappen: Dit zijn twee plastic schelpen bekleed met geluidsabsorberend materiaal. De gehoorkappen zijn in hoogte verstelbaar met de beugel en verminderen geluid 15 tot 25 dB.
  • Gehoorwatten: Gehoorwatten zijn voorzien van glasdons en meestal omhuld met een dun laagje kunsstoffolie. Deze watten kunnen eenmalig gebruikt worden en verminderen het geluidsniveau met 5 tot 10 dB. 
  • Schuimproppen: Dit zijn stukjes geïmpregneerd kunststofschuim in een cilindervorm. De gebruiker kan de schuimproppen met duim en wijsvinger tot een rolletje indrukken en in het oor inbrengen. Daar zet de prop zich uit tot de gehoorgang is opgevuld. De schuimproppen kunnen opnieuw gebruikt worden en zorgen ervoor dat het geluidsniveau met 10 tot 15 dB verminderd wordt.
  • Oordoppen: Oordoppen zijn van siliconenrubber en kunnen in verschillende vormen gekocht worden. Ze zijn duurzaam en hygiënisch. Ze verminderen geluid met 10 tot 15 dB. Onze collectie oordoppen vindt u in onze shop.
  • Otoplastieken: Dit zijn individueel aangemeten oordoppen. Otoplastieken zijn gemaakt van kunsthars en sluiten de gehoorgang af zonder druk uit te oefenen op de wand van de gehoorgang. De geluidsdemping is instelbaar en kan het geluidsniveau verminderen met 5 tot 30 dB. Doordat otoplastieken beter kunnen worden afgestemd op de situatie is dit de meest gebruikte oorbescherming op het werk. Uiteraard kunnen wij uw otoplastieken aanmeten, maak snel een afspraak!

Oordoppen voor het slapen of in het vliegtuig

Voor verschillende situaties zijn er speciale oordoppen. Heeft u last van een snurkende partner, lawaai van de buren of het verkeer en verstoort dit uw nachtrust? Dan zijn er oordoppen die speciaal ontwikkeld zijn om deze hinderlijke geluiden uit te filteren en u weer heerlijk te laten slapen. Tevens bestaan er oordoppen die gemaakt zijn voor gebruik in het vliegtuig. Deze verminderen de druk in de oren en dempen het lawaai van de motoren voor een fijne reis. De hele collectie oordoppen vindt u in onze shop.

Gehoorbescherming bij concerten of tijdens het rijden

Vaak wordt er gedacht dat wanneer u bij een concert oordoppen draagt, de muziekbeleving wordt aangetast. Niets is echter minder waar. Er zijn universele oordopjes en otoplastiekjes met een speciaal muziekfilter te koop, die wel het te luide geluid dempen, maar de beleving intact houden. Zo zorgt u ervoor dat u geen gehoorschade overhoudt aan een leuk evenement. Voor motorrijders, passagiers en bestuurders van cabrio’s bestaan er ook speciale oordoppen die de windruis uitfilteren. Windruis loopt al snel op tot 94 dB en is na een kwartier al schadelijk voor het gehoor. U vindt al onze oordoppen in onze shop, of kunt voor het aanmeten van otoplastieken een afspraak maken.

Zwemdoppen

Water in het oor kan vuil en bacteriën met zich meebrengen, wat kan leiden tot een oorontsteking. Om dit te voorkomen kunt u een aantal dingen doen:

  1. Doe een propje watten in het oor en smeer deze met vaseline dicht. Deze oplossing is wel de minst betrouwbare. Na gebruik dient u de watten weg te gooien!
  2. Koop kneedbare oordopjes bij apotheek of drogisterij, die meermaals te gebruiken zijn. De kneedbare siliconen dopjes zorgen ervoor dat ze zich vormen naar de oorschelp en daardoor wordt het oor gedicht.
  3. Koop thermoplastische oordoppen bij een apotheek of drogisterij. Deze dopjes van duurzame, flexibele kunststof passen zich binnen enkele minuten aan de gehoorgang aan door de warmte van het oor zelf. Ook deze oordoppen zijn meerdere malen te gebruiken.
  4. Laat uw zwemdoppen door ons op maat maken. Deze oordoppen zijn van zeer goede kwaliteit en gaan lang mee. Laat ze van tijd tot tijd wel even controleren om na te gaan of ze het oor nog steeds goed afsluiten.