Wanneer u nog nooit een hoortest heeft gehad weet u waarschijnlijk niet wat u kunt verwachten. Dat kan spannend zijn. Daarom vertellen we u graag hoe een gehoortest in zijn werk gaat, want er is niets spannends aan. En nee, een hoortest doet absoluut geen pijn!

Stap 1: de Amsterdamse Vragenlijst

Voorafgaand aan uw afspraak wordt u gevraagd de Amsterdamse Vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst schetst een beeld van uw situatie en gehoorproblemen. Wij gebruiken deze vragenlijst als basis voor uw hoortest. Tevens is het invullen van de vragenlijst door Zorgverzekeraars Nederland verplicht om in aanmerking te komen voor een eventuele vergoeding op uw hoortoestel(len).

Stap 2: de intake

Wanneer u op uw afspraak komt krijgt u eerst een lekker kopje koffie, en zal de audicien u een aantal vragen stellen. Deze vragen zijn een aanvulling op de door u ingevulde vragenlijst en gaan over uzelf, u medische geschiedenis, of u al hoortoestellen draagt en de hoorproblemen die u op dat moment ervaart. Zo krijgt de audicien een volledig beeld van uw wensen en behoeften.

Stap 3: het eerste deel van de hoortest – de toontest

Voor het eerste deel van de hoortest krijgt u een koptelefoon op en een drukknop in uw hand. De audicien start de test, welke afwisselend tonen op verschillende frequenties in uw linker- en rechteroor afspeelt. Uw oren worden dus afzonderlijk van elkaar gemeten. Het enige wat u hoeft te doen is op de knop te drukken wanneer u een piepje hoort. Na deze test zal de audicien besluiten of er aanvullende tests nodig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan worden de resultaten direct met u besproken zoals beschreven in stap 6.

Stap 4: het tweede deel van de hoortest – de beengeleidingstest

Het tweede deel van de hoortest is niet veel anders dan de eerste, maar in dit geval krijgt u in plaats van een koptelefoon een speciale hoofdband met een trilblokje op. Dit noemen we de beengeleidingstest, waarmee we de oorsprong van het gehoorverlies kunnen vaststellen. Ook nu wordt u weer gevraagd op de knop te drukken wanneer u een piepje hoort.

Stap 5: het derde deel van de hoortest – de spraaktest

Bij het derde deel van de hoortest krijgt u wederom een koptelefoon op, maar worden er geen tonen maar woordjes aangeboden. U wordt gevraagd deze woorden te herhalen. Door deze spraaktest kan de audicien bepalen of een hoortoestel ook daadwerkelijk zinvol is.

Stap 6: bespreken van het resultaat

Wanneer de tests klaar zijn toont de audicien u een grafiek, het zogeheten audiogram. Deze laat zien hoe goed uw gehoor is bij verschillende frequenties. Mocht er sprake zijn van gehoorverlies, dan zal de audicien u adviseren over de mogelijkheden om dit te verbeteren. Wanneer een hoortoestel u kan helpen, legt de audicien u uit welke types en functies voor u handig en geschikt zijn. Tevens worden met u dan de kosten en vergoedingen besproken, en de mogelijkheden voor hoorzorg op afstand.

Stap 7: aanmeting en proefperiode

Als u een keuze heeft gemaakt bestellen we uw hoortoestel(len), en maken we een nieuwe afspraak voor de aanmeting. Na de aanmeting gaat u een proefperiode in, waarin de audicien uw hoortoestel(len) nog verder optimaal kan afstellen, terwijl u deze in uw dagelijks leven gebruikt. Dit kan in veel gevallen zelfs op afstand, dus hoeft u niet meer terug naar de winkel.