Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u zuinig bent op uw gehoor, is de kans op hoorproblemen of gehoorverlies kleiner. Preventie speelt een belangrijke rol in situaties waar hard geluid aanwezig is, bijvoorbeeld op het werk of tijdens een concert, maar ook in situaties die kunnen leiden tot een oorontsteking, zoals douchen of zwemmen.

Preventie op het werk

Bij gehoorbescherming op het werk denken we al snel aan een bouwvakker, maar er zijn nog vele andere beroepen waarbij mensen werken in een omgeving met hard geluid, denk bijvoorbeeld aan een barman in een club. Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan werknemers die werken in een geluidsniveau van 80 dB of meer. Vanaf 83 dB is de werknemer ook verplicht deze gehoorbescherming te dragen.

Preventie tijdens concerten

Wist u dat een geluidssterkte van 104 dB al na 1,5 minuut schadelijk is? Wist u ook dat een gemiddeld muziekconcert 110 dB voortbrengt? Het is geen wonder dat concerten één van de primaire boosdoeners zijn als het gaat om zowel tijdelijke als permanente gehoorschade. Wilt u kunnen blijven genieten van de muziek? Dan adviseren we om tijdens concerten de hiervoor speciaal ontwikkelde oordoppen te dragen.


Preventie tijdens het rijden

Windruis, bijvoorbeeld op de motor of in een cabrio, is een belangrijke oorzaak van gehoorschade. Bij 100 kilometer per uur kan het geluid oplopen tot 94 dB, en dat is na een kwartier al schadelijk. Om dit te voorkomen zijn er speciale gehoorbeschermers op de markt voor motorrijders, passagiers en voor mensen met een cabriolet.

Preventie van een oorontsteking door water

Wanneer er water in het oor terecht komt, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of douchen, kan dit leiden tot een oorontsteking. Met het water kan er namelijk allerlei vuil en bacteriën in het oor terecht komen. Hoewel het vaker voorkomt bij kinderen, moeten ook volwassen voorzichtig zijn met water in het oor, helemaal wanneer u bijvoorbeeld een gaatje in uw trommelvlies heeft. Ook hiervoor bestaan speciale zwemdoppen.