Functies van hoortoestellen

Hoortoestellen zijn tegenwoordig bijzonder slimme apparaten, en kunnen vele functies hebben. Welke functies voor u geschikt zijn, is afhankelijk van uw wensen en behoeften. Op deze pagina leggen we u uit welke functies gehoorapparaten kunnen hebben.

Omni-microfoonsysteem

Het omni-microfoonsysteem zit op ieder hoortoestel. De microfoon in dit systeem is rondom gevoelig waardoor alle geluiden uit alle richtingen even duidelijk te horen zijn. Het omni-systeem is handig in situaties met weinig stoorbronnen, zoals een rustige situatie met spraak of een drukke situatie zonder spraak, zoals in het verkeer. Wanneer er een slechtere verhouding is tussen hetgeen u wilt horen en het omgevingsgeluid, kan er beter gekozen worden voor een directioneel microfoonsysteem.

Volumeregelaar

Met een volumeregelaar kunt u zelf het geluid van uw hoortoestel harder of zachter zetten. Een volumeregelaar is echter niet meer standaard, omdat de meeste gehoorapparaten dit automatisch kunnen regelen aan de hand van de situatie. Wanneer uw gehoor echter niet constant is en u het fijn vindt om het volume zelf te regelen, kunt u nog altijd voor deze functie kiezen.

Afstandsbediening

Diverse hoortoestellen hebben een afstandsbediening. Hiermee kunt u uw gehoorapparaat gemakkelijk onopvallend instellen, zonder aan het toestel zelf te hoeven zitten. U hoeft het hoortoestel niet meer uit te doen, en kunt gemakkelijk zien wat u doet. Vaak hebben afstandsbedieningen ook extra functies die niet op het hoortoestel zelf zitten. Het nadeel van een afstandsbediening is dat u deze bij u moet hebben om uw gehoorapparaat te bedienen. Wanneer u deze bent vergeten of verloren kunt u niets aan uw toestel wijzigen.

Audio-ingang

Sommige hoortoestellen hebben een audio-ingang. Op deze ingang kan het geluidssignaal van bijvoorbeeld de radio of televisie worden aangesloten. De microfoon wordt dan uitgeschakeld, waardoor alleen het geluid van de externe bron binnen komt.

Binaurale communicatie

Met binaurale communicatie wisselen het linker en rechter hoortoestel draadloos informatie met elkaar uit. Door deze techniek bent u beter in staat te bepalen waar het geluid vandaan komt en hoe ver u ervan verwijderd bent. Dit zorgt voor een veel natuurlijker geluid en een betere spraakverstaanbaarheid.

Luisterspoel

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van de televisie, de radio of het geluid in bijvoorbeeld een concertzaal of kerk kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. Door het gehoorapparaat op de T-stand (telecoil) te zetten, wordt de luisterspoel geactiveerd en kan het ringleidingssignaal worden ontvangen. De microfoon wordt hierbij uitgeschakeld. Met de M/T-stand kan zowel het omgevingsgeluid als het signaal van de ringleiding ontvangen worden. Bij veel moderne hoortoestellen moet(en) deze stand(en) apart worden geprogrammeerd. Dit doen wij natuurlijk graag voor u!

Zelflerend systeem

Geavanceerde hoortoestellen bevatten zelflerende systemen. De software in deze toestellen is in staat om uw voorkeursinstellingen te onthouden en deze automatisch toe te passen op verschillende luisteromgevingen. Zo herkent het hoortoestel bijvoorbeeld of u buiten bent, thuis, in een restaurant, bij een concert, of u alleen bent of in gezelschap en past zich daarop aan.

Spraakherkenning

Met spraakherkenning kan de spraakverstaanbaarheid met een hoortoestel worden verbeterd. Eenvoudige systemen versterken de spraak altijd met een vaste waarde, waar complexere systemen dit doen afhankelijk van het inkomende spraaksignaal. Tevens zijn er toestellen die naast het versterken van de spraak ook omgevingsgeluid onderdrukken. Met spraakherkenning wordt er dus voor gezorgd dat spraak makkelijker te verstaan is is situaties met storende factoren.

Onderdrukking van impulsgeluiden

Impulsgeluiden zijn kortdurende, doorgaans repeterende geluiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wasmachine die centrifugeert. Het zijn alledaagse geluiden die zeer hinderlijk kunnen zijn en ten koste gaan van de geluidskwaliteit van het hoortoestel, waardoor horen vermoeiend wordt. Diverse hoortoestellen hebben de functie om impulsgeluiden te onderdrukken.

Windruisonderdrukking

Veel hoortoesteldragers ervaren windruis als een bron van ergernis, en zetten hun gehoorapparaat uit wanneer ze fietsen of in de wind lopen. Moderne hoortoestellen hebben tegenwoordig gelukkig windruisonderdrukking, dat het windsignaal herkent en onderdrukt. Bij eenvoudige systemen wordt hierbij het hele geluidsniveau teruggedrongen, waar geavanceerdere systemen alleen de ruis van de wind onderdrukken.

Directionele microfoonsystemen

Anders dan een omni-microfoonsysteem bestaat er ook het directionele microfoonsysteem. Hierbij is de microfoon richtingsgevoelig en worden de geluiden in de richting waarin u kijkt duidelijk doorgegeven, terwijl stoorbronnen naast en achter u worden onderdrukt. Zo kunt u bijvoorbeeld gesprekken beter verstaan wanneer het rumoerig is. Het nadeel van een directioneel systeem is dat u geluiden achter en naast u moeilijker kunt horen, wat lastig en gevaarlijk kan zijn in bijvoorbeeld het verkeer. Tegenwoordig zijn er ook hoortoestellen verkrijgbaar waarbij u kunt schakelen tussen een omni en een directioneel systeem.

Compressieregeling

Voor mensen die gevoelig zijn voor harde geluiden bestaat er de compressieregelaar. Deze werkt door binnenkomend geluid te vergelijken met een drempelwaarde. Is het geluid harder, dan wordt de versterking direct naar beneden bijgesteld tot het geluid weer afneemt.

Tinnitusmaskeerder

Tinnitus (oorsuizen) is niet te genezen maar kan wel dragelijker gemaakt worden met een tinnitusmaskeerder. Deze maskeert de tinnitusgeluiden met geluid van buitenaf, waardoor deze minder van betekenis zijn. Naast een tinnitusmaskeerder hebben wij tevens een programma om om te leren gaan met oorsuizen. U leest er meer over op onze pagina ‘Behandeling van Tinnitus’.

Feedbacksystemen

Wanneer er geluid langs het oorstukje ontsnapt of via het ventilatiekanaal naar buiten lekt, kan er een hinderlijke fluittoon of piep optreden. Met een feedbacksysteem wordt dit tegengegaan. Een adaptief feedbacksysteem controleert continu op eventuele fluittonen en haalt deze direct weg, vaak heeft u dit niet eens door. Een statisch feedbacksysteem past de versterking van het hoortoestel standaard zodanig aan dat deze niet meer fluit.

Datalogging

Veel hoortoestellen hebben tegenwoordig een dataloggingsysteem. Met zo’n systeem registreert het toestel onder andere hoe vaak, in welke situaties en met welke programma’s het wordt gebruikt. Onze audiciens kunnen dit vervolgens uitlezen en de hoortoestellen nauwkeurig aanpassen aan uw wensen en behoeften.