Tinnitus

Tinnitus is meestal een vorm van gehoorschade. Mensen met tinnitus horen dan bijvoorbeeld een hoge piep, een fluitend geluid, een ruis of een suis. Dit komt vaak doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door bijvoorbeeld ziekte of door langdurige blootstelling aan harde geluiden zoals in de bouw of op festivals.

Ook jongeren hebben steeds vaker last van tinnitus, dus goede gehoorbescherming en koptelefoons die binnen een veilig geluidsniveau geluid produceren zijn daarom erg belangrijk. Daarnaast kunnen stress of spanning de klachten verergeren of zelfs veroorzaken.

Tinnitus kan impact hebben op het dagelijks leven en kan zelfs leiden tot concentratieproblemen, chronische moeheid of een depressie. Daarom adviseren we tevens een psycholoog te raadplegen.

Tinnitus gaat niet (volledig) over. Horend Goed en een psycholoog kunnen u wel helpen om uw tinnitus onder controle te krijgen, zodat het de invloed ervan op uw leven vermindert. Dit doen we door een combinatie aan te bieden van voorlichting, metingen, counseling en geluidstherapie.

Een ruisgenerator of gecombineerde gehoorapparaten tegen tinnitus

De audicien gaat samen met u de klachten te lijf door middel van een ruisgenerator. Dat is een generator die frequenties weergeeft die een tegengestelde werking hebben. De frequentie die u hoort als piep wordt zo opgeheven door een tegengeluid. Het kan ook zijn dat bij u een hoortoestel een beter effect heeft door omgevingsgeluiden te versterken, of dat we juist verlichtende geluiden laten horen via een hoortoestel. Bij verlichtende geluiden werken we met bijvoorbeeld witte ruis of oceaan-achtige geluiden.

Tijdens het eerste consult krijgt u naast een gehooronderzoek ook een tinnitus-meting. Mocht blijken dat u een vermindering van gehoorcapaciteit heeft samen met tinnitus dan hebben we gecombineerde gehoorapparaten. Deze kunnen u beter laten horen, waardoor u zich minder hoeft in te spannen om te verstaan en u heeft een manier heeft om de tinnitus tegen te gaan.