Alles over Tinnitus

Tinnitus. Je zult het woord vast wel eens gehoord hebben. Wat is het nou eigenlijk? Hoe krijg je het? Wat kun je er aan doen? In dit artikel geven we antwoord op al die vragen.

Wat is Tinnitus?

Tinnitus betekent een permanent geluid horen dat er in werkelijkheid niet is. Het ontstaat in het eigen zenuwstelsel. Voor sommige mensen is dit een brom of een suis, voor anderen een piep en voor weer anderen een rinkelende toon. De hevigheid is per patiënt verschillend: sommige mensen horen het geluid voortdurend, bij anderen wisselt het in volume en aanwezigheid.

Hoeveel mensen hebben er last van?

In Nederland heeft zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking te maken met een vorm van Tinnitus. Het gaat dus om ruim een miljoen mensen die hiermee te maken krijgen. Naar schatting ondervinden zo’n 100.000 mensen ernstige hinder, waarvan weer zo’n 10 procent echt ten einde raad is.

Hoe ervaren mensen deze aandoening?

Omdat Tinnitus in zo veel verschillende vormen voorkomt is het antwoord hierop niet eenduidig. Voor sommigen is het slechts een lichte irritatie, voor anderen is het zó heftig dat er depressies en suïcidale gedachten uit voortvloeien.

Hoe krijg je Tinnitus?

Tinnitus kan allerlei oorzaken hebben, variërend van een hoge bloeddruk tot een infectieziekte, maar bijvoorbeeld ook de bijwerking van medicijnen. In die gevallen is de aanwezigheid van de piep vaak tijdelijk en stopt het wanneer het onderliggende probleem wordt opgelost. In de meeste gevallen komt het echter door gehoorschade die ontstaat door lawaai. Schade aan de gehoorzenuw is permanent.

Valt het te voorkomen?

Het helemaal voorkomen van Tinnitus is onmogelijk, maar je kunt het risico wel drastisch verkleinen. Zet bijvoorbeeld je oordopjes niet te hard en draag gehoorbescherming als je in een lawaaierige omgeving werkt of naar een concert gaat. Wil je hierover advies? Neem gerust contact met ons op!

Valt het te genezen?

Op dit moment is Tinnitus nog niet te genezen, al wordt er hard aan gewerkt. Er zijn wel diverse behandelingen mogelijk. De audicien kan in sommige gevallen bijvoorbeeld helpen met een ruisgenerator, welke een frequentie geeft die tegenovergesteld is aan de piep en deze daarmee opheft. In de meeste gevallen is er sprake gehoorschade waarbij speciale gehoorapparaten uitkomst kunnen bieden. Deze kunnen omgevingsgeluiden versterken of verlichtende geluiden (zoals de oceaan) laten horen. U kunt hiervoor een afspraak maken met één van onze specialisten.

Tinnitus is vooral ook ‘leren omgaan’. Daarom is het altijd te adviseren om hierbij professionele hulp door middel van een psycholoog te zoeken.