Buitenoorontsteking

Buitenoorontsteking door vocht

Buitenoorontsteking, ook wel otitis externa genoemd, is meestal een schimmel of bacteriële infectie aan de huid van de gehoorgang van het buitenoor. Het wordt veelal veroorzaakt door vocht dat in de oren achterblijft, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen. Vocht zorgt er namelijk voor dat oorsmeer minder goed zijn werk kan doen. Otitis externa kan koorts en hevige oorpijn veroorzaken. Bij een verkeerde of te late behandeling kan er ook permanente gehoorschade optreden. Reden te meer om u er in dit artikel alles over te vertellen.

Hoe ontstaat een buitenoorontsteking?

Oorsmeer is de beveiliger van onze oren, het beschermt tegen vuil, bacteriën en schimmels. Wanneer het niet meer goed zijn werk kan doen, bijvoorbeeld omdat er water in het oor is blijven staan, wordt u vatbaar voor deze ziekmakers. Ze zorgen vervolgens voor een infectie aan de gehoorgang en dat noemen we dan een buitenoorontsteking.

Wat zijn de symptomen van een buitenoorontsteking?

Otitis externa kan heel erg vervelend zijn. Naast stekende pijn en koorts kunt u ook last hebben van tijdelijk gehoorverlies, oorsuizen, opgezette lymfeklieren en afscheiding uit uw oren. Normaliter geneest een buitenoorontsteking ook zonder behandeling binnen enkele weken, maar het is aan te raden om vroegtijdig medische hulp in te schakelen om de symptomen te verminderen en de ontwikkeling van verdere klachten te voorkomen.

Hoe wordt een buitenoorontsteking behandeld?

Wanneer uw audicien een oorontsteking vaststelt zal hij of zij u doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze zal de behandelmethode adviseren die op u van toepassing is. In veel gevallen bestaat dit uit oordruppels, maar wanneer de symptomen ernstig zijn kunnen er ook andere behandelingen worden voorgeschreven. Een chirurgische ingreep is meestal niet nodig, maar een ziekenhuisopname kan noodzakelijk zijn. Tot uw consult of tot de behandeling aanslaat kunt pijnstillers als paracetamol of ibuprofen gebruiken. Zolang u last heeft van een buitenoorontsteking mag u niet zwemmen en geen oordopjes of hoortoestellen dragen. U kunt wel douchen, mits u gebruik maakt van een douchemuts die over uw oren reikt.

Hoe voorkom ik een buitenoorontsteking?

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voorkomen is beter dan genezen. Zo voorkomt u otitis externa:

  • Het dragen van gehoorbescherming zoals oordopjes, een douchemuts of een hoofdband tijdens het zwemmen, douchen of in een andere vochtige omgeving;
  • Uw hoofd naar een zijde kantelen na het zwemmen of douchen, om achtergebleven water te verwijderen;
  • Het drogen van de buitenkant van uw oren na het zwemmen of douchen;
  • Het niet zwemmen in rivieren of meren waarvan u niet weet of ze schoon zijn;
  • Het niet verwijderen van oorsmeer (bijvoorbeeld met een wattenstaafje).

Onze producten tegen buitenoorontsteking

In ons assortiment hebben we diverse producten die een buitenoorontsteking kunnen voorkomen of behandelen:

Zwemdoppen op maat

Bent u of zijn uw kinderen frequente zwemmers? Dan bieden we bij Horend Goed ook de mogelijkheid om zwemdoppen op maat te laten maken. Ze worden dan naar uw oren gegoten voor de perfecte pasvorm, zijn te personaliseren met plaatjes en glitters en blijven natuurlijk drijven!