Jeukende Oren - Horend Goed

Help, ik heb jeukende oren!

Jeukende oren. We hebben er allemaal wel eens mee te maken en het is verschrikkelijk irritant. Het liefst pakken we een pen, wattenstaafje, paperclip, brillenpootje of wat er ook maar voor handen is om eens even lekker in ons oor te poeren en er vanaf te komen. Dat is echter niet heel slim, want je veroorzaakt er gemakkelijk schade aan het trommelvlies of de gehoorgang mee. Het is veel verstandiger om erachter te komen waar de jeuk door veroorzaakt wordt, en met een passende aanpak te komen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de oorzaken en oplossingen voor jeukende oren.

Wat kunnen oorzaken zijn van jeukende oren?

Oorsmeer

Bij oorsmeer denken we vaak aan iets negatiefs, maar het is juist heel goed. Oorsmeer is er namelijk met een reden: het beschermt het oor tegen vuil, stof, vocht, bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is normaal en een teken dat het oor gezond is. Het kan echter zo zijn dat de oorsmeerklieren overmatig produceren, wat tot verstopping en jeuk kan leiden.

Peuteren

We vinden het maar al te fijn om lekker in ons oor te peuteren en doen dit vaak onbewust uit stress of irritatie. Helaas zorgt dat juist ook vaak voor een geïrriteerde gehoorgang en dat is weer de reden van de jeuk. Je creëert daarmee dus een nieuw probleem, of maakt het juist erger. Wanneer je bijvoorbeeld veel krabt omdat er eczeem in de gehoorgang zit, kunnen er gemakkelijker bacteriën in komen en kan er een gehoorgangontsteking (otitis externa) ontstaan.

Vocht

Wanneer de gehoorgang te vochtig blijft kan deze ontstoken raken en gaan jeuken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het zwemmen, wanneer er vocht achter het hoortoestel blijft zitten of bij overmatig reinigen van je oren met water. Voor mensen die regelmatig zwemmen raden we aan om zwemdopjes op maat te laten maken, dan voorkom je het probleem!

Oordopjes

Veel mensen luisteren graag naar muziek, maar wist je ook dat in-ear oordopjes een veelvoorkomende boosdoener van jeukende oren zijn? Net als bij het langdurig gebruik van gehoorbescherming irriteren ze na verloop van tijd de gehoorgang en ontstaat er (je raadt het al): jeuk.

Contactallergie

Bij een contactallergie is er sprake van een allergische reactie van de huid in de gehoorgang. Vaak komt dit door het gebruik van bijvoorbeeld shampoo of douchegel.

Wat kun je doen aan jeukende oren?

Nu weet je hoe je er aan kunt komen, maar hoe voorkom je het?

  • Reinig je oren regelmatig of laat dit doen door de huisarts;
  • Houd je oren zoveel mogelijk droog;
  • Reinig dingen die in je oren gaan (bijvoorbeeld oordopjes of gehoorbescherming) regelmatig of gebruik de over-het-oor variant;
  • Stop met in je oren peuteren!;
  • Gebruik niet te veel verzorgingsmiddelen zoals shampoo;
  • Houd de huid in de gehoorgang vettig met olie;
  • Laat zwemdoppen op maat maken als je regelmatig zwemt.

Handige hulpjes bij jeukende oren

Bij Horend Goed weten we er natuurlijk alles van, dus hebben we onze webshop uitgerust met verschillende producten om jeukende oren te voorkomen en te genezen:

Vragen over jeukende oren?

Heb je vragen of advies nodig over wat voor jou persoonlijk het beste is om te doen aan je jeukende oren? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!