Gehoorschade voorkomen doe je zo

Gehoorschade voorkomen doe je zo!

Gehoorschade, dat is toch de ver-van-je-bed-show? Dat overkomt anderen, maar jou natuurlijk niet. Als je toch eens wist hoeveel mensen zo denken en vervolgens bij ons in de stoel belanden… dat vinden we erg gezellig en we helpen je uiteraard graag, maar zou het niet verstandiger zijn als je het gewoon voorkomt? Daarom vertellen we je in dit artikel alles over veelvoorkomende situaties die gehoorschade opleveren en wat je er met gehoorbescherming tegen kunt doen.

Wat is gehoorschade eigenlijk?

We spreken van gehoorschade wanneer de trilharen in het oor beschadigd zijn geraakt. Deze trilharen kunnen zichzelf niet herstellen en de aangebrachte schade is dus onomkeerbaar. De gevolgen zijn dat je minder goed hoort, overgevoelig wordt voor geluid of een aandoening als Tinnitus ontwikkelt. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de situaties waarin dit kan ontstaan en de manieren om het te voorkomen.

Wanneer loop je gehoorschade op? Een tabel van Horend Goed.

Hoe krijg je gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat wanneer je voor een bepaalde tijd aan een bepaalde geluidssterkte wordt blootgesteld. Hoe harder het geluid, des te eerder loop je schade op. Boven de 100 dB kan dit zelfs al direct gebeuren!

Gehoorbescherming en SNR

De makkelijkste manier om gehoorschade te voorkomen is door de juiste gehoorbescherming te dragen in situaties die daar om vragen, eigenlijk dus altijd wanneer het geluidsniveau boven de 80 dB ligt maar zéker wanneer dit boven de 90 dB ligt. Gehoorbeschermers hebben een SNR-waarde, wat staat voor Single Number Rating, welke aangeeft hoeveel het geluid gedempt wordt. Een SNR-waarde van 25 decibel betekent dat je bij het dragen van deze gehoorbescherming bij 100 dB omgevingsgeluid nog 75 dB overhoudt.

Veelvoorkomende situaties

Op het werk

In bepaalde gevallen kun je je hier waarschijnlijk gemakkelijk iets bij voorstellen. Een bouwvakker, een barman in een club… klinkt logisch toch? Maar ook op kantoor ben je helaas niet helemaal veilig. Vooral in kantoortuinen worden mensen lange tijd aan veel omgevingsgeluid blootgesteld, en dat hebben ze vaak niet eens goed door. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming verkrijgbaar voor diverse beroepen. Vanaf 80 dB omgevingsgeluid is de werkgever verplicht deze beschikbaar te stellen, en vanaf 83 dB is de werknemer ook verplicht deze te dragen. Daaronder blijft het verstandig en is het ook wel zo lekker rustig!

Tip: Installeer een decibel-meter app op je telefoon. Ondanks dat deze niet 100% nauwkeurig zijn geven ze een goede indicatie.

Concerten, festivals, clubs en evenementen

Helaas is het waar: hier lopen mensen het vaakst gehoorschade op. Niet zo gek, want een gemiddeld concert brengt al gauw 110 dB voort en leidt dus tot directe schade. Ook na evenementen als Koningsdag en carnaval zien we een stevige toename, evenals onder mensen die gezellig een avondje uit zijn geweest. Vaak wordt gehoorbescherming in deze situaties, zeker onder jongeren, gezien als vervelend en onnodig. Het zou afbreuk doen aan de ervaring. Maar is het het waard om er vervolgens de rest van je leven last van te hebben? Wij denken van niet. Gelukkig zijn er uitstekende oordoppen waarmee je nog steeds volop kunt genieten.

Auto’s en motoren

Een lekker tochtje op de motor, even cruisen in de cabrio, voor sommige mensen is het het ultieme genot. Ook hier ligt gehoorschade echter op de loer, en dat zit hem niet eens in het geluid van de ronkende motor maar in de windruis. Bij 100 kilometer per uur kan dit oplopen tot 94 dB, een geluidsniveau dat na een kwartier al schadelijk is. Er zijn speciale oordoppen voor bestuurders en passagiers om dit te voorkomen.

Klussen en tuinieren

Even een gat in de muur boren om een plank op te hangen, het gras maaien of een boom snoeien met de kettingzaag, we klussen en tuinieren wat af. Toch denken we ook hierbij niet (altijd) aan onze oren. Een grasmaaier of kettingzaag produceert zo’n 105 dB aan geluid, een gemiddelde boorhamer zelfs tot 110 dB. Ook zij kunnen dus directe gehoorschade veroorzaken en met de juiste oordoppen is ook dit goed te voorkomen.

Vuurwerk

Oud en nieuw is ieder jaar weer een gezellig feest, maar wist je ook dat ruim 1.600 mensen permanente gehoorschade overhouden aan vuurwerk? En dat zijn zelfs slechts de gevallen waarvan we het zeker weten. In Nederland mag legaal vuurwerk namelijk maar liefst 120 dB voortbrengen, gemeten op 8 meter afstand. Van dichtbij kan dit oplopen tot zelfs 135 dB! Gehoorschade is niet echt leuk om het jaar mee in te luiden toch? Bescherm je oren (en die van je kinderen) dus goed!

Sportwedstrijden

Een middag naar het stadion of kijken naar de verrichtingen van Max Verstappen en Nyck de Vries in de Formule 1 is natuurlijk geweldig. Maar vergis je niet, in een stadion ligt het geluid gemiddeld op zo’n 90 dB en het wereldrecord staats zelfs op 131,76 dB! Motor- en autoraces halen op hun beurt met gemak de 130 dB, en in beide gevallen wordt je hier ongeveer 2 uur aan blootgesteld. Alle reden dus om je oren te beschermen, en met de juiste oordoppen hoef je niets van het spektakel te missen!

Meer tips om gehoorschade te voorkomen

Buiten het dragen van gehoorbescherming hebben we nog een aantal tips om gehoorschade te voorkomen:

  1. Sta niet te dicht bij de geluidsbron (zoals boxen of vuurwerk);
  2. Beperk of onderbreek blootstelling, geef je oren na ieder uur een kwartiertje pauze;
  3. Zet het volume van je muziek of televisie niet te hard;
  4. Luister naar je lichaam, ook een tijdelijke piep is een signaal van gehoorschade;
  5. Ga als zwangere vrouw niet naar concerten of festivals, dit kan schadelijk zijn voor het kind;

Helemaal mooi: gehoorbescherming op maat

Wil je geen universele gehoorbescherming? Dan ben je bij Horend Goed ook aan het juiste adres. Wij zijn namelijk experts in gehoorbescherming op maat. De otoplastieken (zo heten ze met een mooi woord) worden dan speciaal naar jouw oren gegoten en de filters zijn eventueel verwisselbaar per situatie, tot 33 dB SNR. Voor de liefhebbers kunnen we ze ook nog personaliseren met glitters en plaatjes!