Hyperacusis - Horend Goed Audiciens

Hyperacusis: overgevoeligheid voor geluid

Overgevoeligheid voor geluid, met een medische term ook wel hyperacusis genoemd, kan een enorme impact op iemands sociale leven hebben. Deze mensen ervaren geluiden, ook dagelijkse en zachte, als hard, irritant en soms pijnlijk. Denk hierbij zelfs aan simpele dingen als een lopende kraan of stofzuigen. In dit artikel vertellen we u over de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor hyperacusis.

Oorzaken van hyperacusis

Er is voor hyperacusis niet één directe oorzaak aan te wijzen. Wel zijn er verschillende potentiële oorzaken vastgesteld:

  • Gehoorschade door blootstelling aan harde geluiden, bijvoorbeeld concerten of vuurwerk;
  • Een combinatie van negatieve gevoelens, zoals stress, burn-out, overspannenheid, depressie & angst;
  • Bepaalde ziektes zoals COVID;
  • Het gevolg van trauma aan het hoofd, zoals een hersenbloeding of whiplash;
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen;

Gevolgen van hyperacusis

De overgevoeligheid voor geluid kan voor sommige mensen extreem heftig zijn en gepaard gaan met pijnklachten, duizelingen en misselijkheid. Net als bij tinnitus kan het leiden tot grote beperkingen in het functioneren en soms zelfs depressie. Mensen met hyperacusis vermijden vaak geluidsprikkels en zijn vatbaarder om in een sociaal isolement terecht te komen.

Overgevoeligheid voor geluid voorkomen

Zoals gezegd zijn er verschillende potentiële oorzaken voor hyperacusis, en ze zijn niet allemaal te voorkomen. Het belangrijkste is om gehoorschade door blootstelling aan harde geluiden, de oorzaak van vele hoorproblemen, ten alle tijden te voorkomen met gehoorbescherming. Dat kan universele gehoorbescherming zijn, maar er kan ook gehoorbescherming op maat worden gemaakt.

Overgevoeligheid voor geluid verhelpen

Hyperacusis wordt doorgaans behandeld met cognitieve gedragstherapie en desensisitatie. Patiënten ervaren hierbij een sterke afname van de overgevoeligheid en soms volledig herstel. Er zijn ook hulpmiddelen op de markt, zoals de Calmers van Flare Audio, die de omgang met de aandoening vergemakkelijken. Deze oordopjes verminderen storende frequenties zonder het geluid te dempen, en zorgen er zo voor dat stressgeluiden worden geminimaliseerd.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of persoonlijk advies nodig? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag aan de perfecte hooroplossing. U kunt ons bereiken via ons contactformuliervragen@horendgoed.nl of op 075 20 25 203.