Veilig naar je festival - Horend Goed

Veilig naar je festival

Nee, we gaan je niet uitleggen waar je je portemonnee moet stoppen en nee, we gaan je ook niets vertellen over de bloemetjes en de bijtjes. Maar nu het festivalseizoen lekker op gang is moeten we het toch even hebben over een belangrijk onderwerp: gehoorschade (en hoe dit te voorkomen). Dus ga je binnenkort naar een festival? Lees dit artikel dan even goed door!

Het volume op een festival

In 2018 is er in een convenant vastgelegd dat de geluidssterkte van concerten en clubs maximaal 103 dB voor een kwartier achter elkaar mag zijn. Dat is op zichzelf al dubieus, want vanaf 100 dB kán er directe gehoorschade ontstaan. Bovendien halen veel festivals op hun piek ruim 120 dB, en dat is in principe een garantie op een bezoekje aan de audicien. Oppassen geblazen dus!

Gehoorschade op festival

De welbekende piep

Wat was het een fijn festival! En dan sta je de volgende morgen op en daar is ‘ie dan: de piep. Veel mensen kennen het wel maar ach… het gaat wel weer over en was het waard toch? Of misschien toch niet? Die piep is namelijk gewoon gehoorschade, en dat betekent dat je gehoorverlies krijgt. Je wordt dus eerder in je leven slechthorend. En wat als die piep helemaal niet meer weg gaat, en je voor altijd tinnitus houdt? Was dat het écht waard?

Gehoorbescherming op je festival

Vroeger was het misschien ‘niet cool’, tegenwoordig zijn oordoppen niet meer weg te denken op festivals en concerten. Er zijn talloze gehoorbeschermers met speciale filters, die wél dempen maar er ook voor zorgen dat je de muziek nog uitstekend kunt horen en je vrienden nog kunt verstaan. Vrijwel allemaal zijn ze niet of nauwelijks zichtbaar, maar beschermen ze je wel tegen permanente gehoorschade.

SNR

SNR staat voor Single Number Rating en geeft het aantal decibel aan dat je ‘af mag trekken’ van de geluidssterkte. De SNR wordt aangegeven op de verpakking van je gehoorbescherming. Is de geluidssterkte 100 dB en heb je oordoppen met een SNR van 25, dan blijft er dus (een veilige) 75 dB over.

Festival oordoppen bij Horend Goed

Als dé zelfstandige specialist in hoortoestellen en gehoorbescherming kun je natuurlijk bij ons terecht voor jouw festival oordoppen. Je koopt ze gemakkelijk in onze webshop!

Gehoorbescherming op maat

Ga je vaak naar concerten en festivals, of heb je ook voor andere doeleinden gehoorbescherming nodig? Dan kun je ook kiezen voor gehoorbescherming op maat. We gieten de gehoorbeschermers dan naar jouw oren zodat ze helemaal perfect zitten, en je kunt de filters uitwisselen al naar gelang de situatie. Voor de liefhebber zijn ze ook nog eens te personaliseren met plaatjes en glitters!