Pijnlijke oren

Eerste Hulp bij Pijnlijke Oren: Oorstukjes en Veelvoorkomende Ongemakken

Wij zien vaak op Social Media vaak vragen voorbijkomen over pijnlijke oorstukjes. Het kan frustrerend zijn als je last hebt van pijn, maar we begrijpen dat niet iedereen meteen naar de audicien wil gaan voor een “wissewasje”. Daarom bieden we in deze blog eerste hulp bij pijnlijke oren en geven we je handige tips om de meest voorkomende problemen met oorstukjes zelf op te lossen.

Klassieke Oorstukjes: Acrylaat en Siliconen

De klassieke oorstukjes zijn gemaakt van acrylaat of siliconen en hebben een gewone slang die verbonden is met het hoortoestel. Deze oorstukjes bevatten geen techniek. Hier zijn de drie meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

1. Te Kort Geworden Slang

Een veelvoorkomende oorzaak van pijn is een te kort geworden slang. Dit kan gebeuren doordat de slang krimpt door lichaamswarmte. Als de slang te kort wordt, trekt het het oorstukje omhoog, wat pijn veroorzaakt in de bovenkant van je oorschelp. Dit merk je misschien niet meteen, maar na verloop van tijd kan het leiden tot pijn en zelfs blaren.

Oplossing: Vervang het slangetje op tijd. Idealiter doe je dit eens per maand. Je kunt een meter slang bestellen via onze webshop, of je kunt langs onze audicien komen voor hulp.

2. Gedraaide Slang

Soms kan de slang gedraaid raken wanneer je het hoortoestel indoet. Dit kan gebeuren als het hoortoestel meerdere keren wordt gedraaid voordat het achter de oorschelp wordt geplaatst. Dit veroorzaakt niet alleen slecht horen, maar ook pijnlijke oorschelpen.

Oplossing: Zorg ervoor dat je het hoortoestel goed om op het oorstukje zit. Vervolgens op de juiste manier indoet. Oefen dit eventueel met je audicien of assistente. Als het lastig blijft, vraag dan om een aanpassing aan het oorstukje.

3. Slechte Pasvorm

Een oorstukje moet perfect passen om comfortabel te zijn. Als het oorstukje is gemaakt van een slechte afdruk of als het te oud is, kan het pijn veroorzaken in je oor en gehoorgang. Een oorstukje moet om de vijf jaar worden vervangen.

Oplossing: Laat regelmatig de oorstukjes controleren door je audicien en geef informatie door over de structuur van je oorschelp, zoals of deze hard of flexibel is. Dit helpt het laboratorium bij het maken van een perfect passend oorstukje.

Samenvatting

Hoewel deze blog zich richt op pijnlijke oren door klassieke oorstukjes zonder techniek, zijn er natuurlijk ook andere oorstukjes, zoals die met luidsprekers, in-het-oor hoortoestellen en domes, die problemen kunnen veroorzaken. We zullen binnenkort een aparte blog wijden aan deze varianten.

Als je last hebt van pijnlijke oorstukjes, probeer dan de bovenstaande tips. En onthoud, je bent altijd welkom bij ons om persoonlijk geholpen te worden door een van onze audiciens.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons Contact op!