Vervorming van geluid in uw oren - Horend Goed

Vervorming van geluid in uw oren

Vervorming van geluid in uw oren, wat is dat toch? Er zijn verschillende aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, zoals distortie, hyperacusis, tinnitus en diplacusis. In dit artikel behandelen we deze aandoeningen, hun oorzaken en hun mogelijke oplossingen.

Hoe komt een vervorming van geluid in uw oren?

Vervorming van geluid in uw oren kan gehoorbeschadiging zijn door natuurlijke slijtage, maar kan ook beschadigd raken door te veel blootstelling aan (harde) geluiden.

Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en raken beschadigd. Dat kan in één keer gebeuren bij veel geluidsdruk in één keer, maar kan ook gebeuren als u te vaak of langdurig aanwezig bent in een omgeving met hard geluid.

Als de trilharen beschadigd raken geven ze minder informatie door waardoor u geluiden slechter gaat waarnemen of ze geven verkeerde informatie door, zoals bij tinnitus. Dit kan een piep of een ruis zijn, maar het kunnen ook hele orkesten zijn! De bekende piep in uw oren na het uitgaan of bezoeken van een concert is een eerste teken van gehoorbeschadiging.

Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden. Dit noemen we hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, het vervormd horen van geluiden, en diplacusis, het verschillend horen van geluiden in beide oren.

Vervorming van geluid in uw oren - Gehoorschade tabel - Horend Goed

Distortie

Distortie is een aandoening waarbij je tijdelijk of blijvend geluiden vervormd waarneemt. Dit kan zowel de toonhoogte als tijdsduur betreffen. Bij distortie treedt een sterk verschillende gevoeligheid tussen het linker- en rechteroor op. In ruimtes waar veel achtergrondgeluiden zijn kunnen mensen met distortie moeilijk specifieke geluiden onderscheiden. Gesprekken worden hierdoor lastig te volgen. Voor musici is het zeer lastig omdat het samenspel bemoeilijkt wordt.

Lijken uw gehoorklachten op distortie? Maak dan een afspraak voor een hoortest. Na deze hoortest kunnen de audiciens van Horend Goed u verder vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Hyperacusis

Hyperacusis is het ervaren van geluiden als heel sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk. Bij mensen met hyperacusis is hun tolerantie voor geluid afgenomen. Hyperacusis betekent eigenlijk, ik hoor te veel. Het is een overgevoeligheid voor geluid. Mensen ervaren gewone geluiden als onaangenaam hard, soms zelf pijnlijk. Hyperacusis gaat vaak samen met tinnitus. Hyperacusis kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door gehoorbeschadiging door lawaai. Bij de ziekte van Ménière komt het ook vaak voor.
Hyperacusis is erg vermoeiend en geeft stress. Door opgelopen stress kan de overgevoeligheid nog meer vergroten.

Heeft u gehoorproblemen die lijken op hyperacusis? Maak een afspraak met één van onze audiciens. Na een hoortest vertellen wij u graag welke oplossingen er zijn.

Diplacusis

Van diplacusis is sprake wanneer in tijdsduur of in toonhoogte één geluid wordt gehoord als twee geluiden. Er is sprake van een abnormale waarneming van geluid in het binnenoor waardoor het horen vervormd wordt. Afhankelijk van de manier waarop het geluid in de afzonderlijke oren wordt waargenomen bestaan diplacusis, monauralis, diplacusis binauralis, diplacusis dysharmonica en diplacusis echoica.

De verschijnselen van diplacusis zijn afhankelijk van het type aandoening. In geval van diplacusis monauralis wordt één geluid als twee geluiden in hetzelfde oor waargenomen. Bij diplacusis binauralis wordt één geluid door beide oren anders waargenomen. Diplacusis dysharmonica houdt in dat één geluid op twee verschillende toonhoogten wordt gehoord en in geval van diplacusis echoica wordt eenzelfde geluid in het aangetaste oor herhaald. Bij diplacusis als gevolg van de ziekte van Ménière kunnen tevens andere verschijnselen optreden, zoals duizeligheid, gehoorverlies, een vol gevoel in de oren en oorsuizen.

Heeft u last van vervorming van geluid in uw oren door tinnitus, hyperacusis, diplacusis of distortie? Horend Goed werkt dan graag samen met een audiologisch centrum. U kunt altijd eerst contact opnemen met Horend Goed voor een gratis hoortest. Wij leggen u graag uit welke mogelijkheden er voor u zijn.

Hoe voorkom ik gehoorschade en vervorming?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus let altijd op hoe hard het geluid is waar u zich in begeeft en draag zo nodig de juiste gehoorbescherming. U kunt deze vinden in onze webshop.

Gehoorbescherming op maat

Wilt u het echt mooi doen? Dan bent u bij ons ook aan het juiste adres. Wij zijn namelijk dé experts in gehoorbescherming op maat! Wij maken de gehoorbescherming helemaal naar uw oren, zodat ze perfect passen. U kunt er hier alles over lezen.

Compare Products
No products were added to compare list
Return to Shop
Plaatshouder
Product
0 customer review
7,95
Horend Goed Los filter Premium DM 25dB zwart
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 20dB wit
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 15dB blauw
0 customer review
72,99
Horend Goed Los filter Premium DM 10dB Ocean
0 customer review
72,99
Plaatshouder
Product
0 customer review
99,99
Bernafon T-cap zwart
0 customer review
15,99
Bernafon o-cap beige
0 customer review
18,99
Phonak M receiver 4.0 2R
0 customer review
29,99
Humantechnik oplaadstation voor LPU-1 A-4976-0 / A-4977-0
0 customer review
79,99