objectieve tinnitus

Objectieve Tinnitus: Wat is het en wat kun je eraan Doen?

Objectieve tinnitus is een bijzondere vorm van tinnitus (oorsuizen of oorpiepen) die niet alleen door de persoon zelf wordt waargenomen, maar ook door anderen. Dit betekent dat de geluiden die je hoort daadwerkelijk aanwezig zijn. Objectieve tinnitus kan bijvoorbeeld het kloppen van je hart zijn dat je in je oor hoort. In dit artikel bespreken we wat objectieve tinnitus precies is, wat de oorzaken kunnen zijn en geven we handige tips om ermee om te gaan.

Wat Is Objectieve Tinnitus?

Objectieve tinnitus is een zeldzame vorm van tinnitus waarbij het geluid dat je hoort ook door anderen kan worden gehoord, meestal met behulp van een stethoscoop. Dit in tegenstelling tot de veelvoorkomende subjectieve tinnitus, waarbij alleen de persoon zelf het geluid waarneemt. De geluiden kunnen variëren van een kloppend geluid, zoals je hartslag, tot een ruisend of zoemend geluid.

Mogelijke Oorzaken van Objectieve Tinnitus

 1. Verstopte Gehoorgang door Oorsmeer (Cerumen)
  • Een ophoping van oorsmeer kan de gehoorgang blokkeren en leiden tot geluiden die synchroon lopen met je hartslag.
 2. Smal Gehoorkanaal
  • Sommige mensen hebben van nature smalle gehoorgangen, wat de kans op blokkades en geluiden vergroot.
 3. Gehoorgang Ontstekingen
  • Ontstekingen in de gehoorgang kunnen ook objectieve tinnitus veroorzaken.
 4. Exostose (Botuitsteeksels)
  • Exostose is een aandoening waarbij er botuitsteeksels in de gehoorgang groeien, vaak als gevolg van veelvuldig zwemmen in koud water. Dit kan leiden tot tinnitus.
 5. Verkoudheid en Buis van Eustachius
  • Als je verkouden bent, kan de buis van Eustachius verstopt raken. Dit kan een gevoel van druk en een zoemend geluid in je hoofd veroorzaken, vaak synchroon met je hartslag.

Tips voor Omgaan met Objectieve Tinnitus

Verkoudheid en Holte Ontstekingen
 1. Stomen
  • Stomen kan helpen om de verstoppingen in je neus en de buis van Eustachius te verlichten. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan heet water en adem de stoom in.
 2. Hydrateren
  • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, wat kan helpen bij het verminderen van verstoppingen.
 3. Neusspray
  • Gebruik een zoutoplossing of een neusspray om de neusholtes vrij te maken.
Exostose
 1. Zwemdoppen
  • Als je vaak zwemt, vooral in koud water, overweeg dan om zwemdoppen te gebruiken om te voorkomen dat koud water in je gehoorgang komt en exostose verergert.
 2. Consult KNO-arts
  • Raadpleeg een KNO-arts (Keel-Neus-Oor-arts) als je last hebt van exostose. Zij kunnen beoordelen of een ingreep nodig is om de botuitsteeksels te verwijderen.
Smalle Gehoorgangen
 1. Gehoorgangverwijding
  • Een KNO-arts kan een procedure uitvoeren om de gehoorgang te verwijden, wat kan helpen bij het verminderen van objectieve tinnitus.
Verstopte Oren
 1. Bezoek de Huisarts
  • Als je gehoorgang verstopt is met oorsmeer, kan een huisarts dit eenvoudig verwijderen. Probeer niet zelf te peuteren, omdat dit de situatie kan verergeren.

Objectieve Tinnitus en Slaap

Een van de vervelendste aspecten van objectieve tinnitus is dat het vooral opvalt in stille omgevingen, zoals wanneer je probeert te slapen. Hier zijn een paar tips om beter te slapen ondanks de tinnitus:

 1. Witte Ruis
  • Gebruik een witte ruis-machine of een app om achtergrondgeluid te creëren. Dit kan helpen om het geluid van de tinnitus te maskeren.
 2. Ontspanningstechnieken
  • Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen voordat je gaat slapen om je geest tot rust te brengen.
 3. Comfortabele Slaapomgeving
  • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Een goed matras, comfortabele kussens en een donkere kamer kunnen allemaal bijdragen aan een betere nachtrust.

Conclusie

Objectieve tinnitus kan behoorlijk vervelend zijn, maar er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan en de symptomen te verlichten. Of het nu gaat om het verlichten van verkoudheid, het raadplegen van een KNO-arts voor specifieke behandelingen, of eenvoudige tips om beter te slapen, er zijn altijd stappen die je kunt nemen om je situatie te verbeteren. Het belangrijkste is om niet te aarzelen om professionele hulp te zoeken als je blijvend last hebt van objectieve tinnitus. Je hoeft het niet alleen te doen!

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je wat rust vinden in je zoektocht naar verlichting van objectieve tinnitus. Heb je zelf nog tips of ervaringen die je wilt delen? Laat het ons weten in de reacties!